Onderwijs
Leerlingen
  • Jij telt!
  • Begeleiding
  • Praktische informatie
Ouders
  • Begeleiding
  • Denk mee
  • Praktische informatie
Groep 7 & 8
Inschrijven brugklas

door Fio

De wereld door een andere lens

Kanye West is vaak in het nieuws, doorgaans niet om de 'beste' redenen. Onlangs lag hij onder vuur vanwege wat typische 'Kanye-acties'. Zo droeg hij een shirt met daarop 'White Lives Matter', als reactie op de BLM-beweging. Persoonlijk vond ik het wel een geinige actie, maar de media dachten daar anders over. Wat recentelijker tweette hij na een zware dag, gezien de boodschap, antisemitische dingen. Dat zorgde voor discussie in de 'mediamaffia' en bij merken waarmee hij samenwerkte, zoals Adidas. Kanye was niet bezorgd, aangezien ze 'de samenwerking toch nooit zouden beëindigen.’ Foutje. Adidas bleek ook humor te hebben; de samenwerking werd binnen 24 uur opgezegd. Die moet hard zijn aangekomen, zou je denken. Kanye bleef echter net zo kalm als tijdens zijn samenwerking, sterker nog, hij voelde zich 'eindelijk vrij'. Hij is 'eindelijk' niet meer gebonden aan alle restricties en kan nu doen wat hij zelf wil.

Lezer, ik schrijf dit niet omdat ik slecht wil praten over Kanye, maar omdat het moet. Grapje natuurlijk. Ik schrijf dit, omdat ik zijn manier van handelen en denken bewonder. Zou het niet mooi zijn als we allemaal iets zorgelozer met onze problemen zouden omgaan? Ik vraag me af: kan ik dit ook?

In één woord graag

Uit zijn manier van handelen en denken kunnen we wel concluderen dat Kanye West wat 'stoïcijnse invloed' heeft gehad in zijn leven. Nu wil ik niet helemaal ingaan op waar hij dit van heeft, al weet ik wel dat het te maken heeft met zijn geloof. Zijn stoïcisme is zijn manier om te zeggen dat hij op God vertrouwt en gelooft dat alles goed komt. Maar ik denk dat jij, vriendelijke lezer, zo onderhand wel wil weten wat dat nou is: wat is stoïcisme?

Ik geef je een paar voorbeelden: iemands hond is overleden. 'Tragisch, maar de realiteit die ik moet accepteren’, zou een stoïcijns baasje zeggen. Oké, nog een. Je hebt heel veel werk te doen, maar je hebt amper tijd. Een stoïcijn zou zich in theorie niet druk maken om de tijd, want daar heeft hij geen controle over. Ik denk dat je nu wel een idee hebt over de basishouding van de stoïcijnen.

De meest praktische filosofie? Daar zou ik niet zo snel een antwoord op kunnen geven. Het klinkt allemaal heel fijn om stoïcijns te zijn, maar is het ook uitvoerbaar? Volgens Ryan Holiday op zijn website dailystoïc.com wel. Sterker nog, hij zegt dat het stoïcisme de meest praktische filosofie is om goed om te gaan met problemen in het dagelijkse leven. Volgens hem kan iedereen het kan inzetten om allerlei herkenbare struggles te overwinnen.

In een artikel dat Michael Giannulais op zijn website Michaelgiannulais.com publiceerde zegt hij dat het voordeel van het stoïcisme is dat je geen geniaal persoon hoeft te zijn om stoïcijnser te worden; je moet simpelweg je brein trainen om zorgelozer en toleranter naar een situatie te kijken. Als wij dit allemaal zouden doen, dan zouden er bijvoorbeeld veel minder mensen depressief worden.

Een iets minder bekend figuur, Bram Scharpach, is het perfecte voorbeeld van iemand die de uitgangspunten van het stoïcisme heeft kunnen toepassen in zijn leven en dat aan ons heeft gepresenteerd. Bram kwam op het Van Maerlantlyceum vertellen over het stoïcisme, dat was het plan althans. In plaats daarvan liet hij ons zien hoe het stoïcisme er in de praktijk uit ziet door onvoorbereid naar deze sessie te komen. Hij was extreem chaotisch, wat ook weer grappig was. Hij vertelde onsamenhangende verhalen over de teleurstellingen in zijn leven. Ik vond het heel vreemd, want dit is niet wat ik bij een optreden gewend ben. Ik verwacht dat iemand die komt presenteren ten minste goed voorbereid is. Toen ik bijvoorbeeld een spreekbeurt had en een woordje vergat, raakte ik helemaal in paniek. Bram daarentegen leek het geen moer uit te maken. Het was bijzonder voor me om te zien hoe het ook zou kunnen en dat die angst eigenlijk helemaal niet nodig is. Ik voelde wat stoïcisme echt betekent.

En dat brengt me bij mijn laatste inspirerende woorden ... In de toekomst hoop ik te kunnen handelen als Bram en Kanye. Ik realiseer me nu namelijk dat ik helemaal niet zo zorgeloos ben als dat ik dacht. En misschien zijn al die zorgen ook helemaal niet nodig, zolang ik maar geen anti-semitische comments plaats. #Blijf jezelf!