Onderwijs
Leerlingen
  • Jij telt!
  • Begeleiding
  • Praktische informatie
Ouders
  • Begeleiding
  • Denk mee
  • Praktische informatie
Groep 7 & 8
Inschrijven brugklas

Het mooiste van debatteren: je wordt er een knappe denker van

Debatteren zit in het DNA van het Van Maerlant

Debatteren voor iedereen

Debatteren zit in het DNA van het Van Maerlant: we vinden het belangrijk en hebben er een mooie historie mee opgebouwd. We doen mee aan diverse debattoernooien, waaronder Op Weg Naar het Lagerhuis en het Van Abbedebat.

Meer dan een vak

Debatteren is een must in het onderwijs, vinden wij. Kwesties die je bijvoorbeeld in de lessen economie, geschiedenis, filosofie of maatschappijleer bestudeerd hebt, bekijk je als debater opnieuw en vaak een beetje preciezer: wat vind ik ervan en waarom? Je leert welke argumenten belangrijk zijn, hoe je kunt overtuigen en heel belangrijk: dat op elke ingewikkeld vraagstuk meerdere visies mogelijk zijn.

Een methode ontwikkeld door onze eigen docenten: coöperatief debatteren, een vorm van geweldloze communicatie

Coöperatief debatteren

Debatteren doen we niet alleen op de klassieke manier, maar ook aan de hand van een techniek die onze eigen docenten ontwikkeld hebben: het coöperatief denken. Dat is een vorm van geweldloze communicatie waarbij je leert om naar elkaar én naar jezelf te luisteren. Dat haalt de angel uit gesprekken over onderwerpen die ‘moeilijk’ zijn, in de taboesfeer liggen, of heel vanzelfsprekend lijken. Het mooiste: je wordt er een knappe denker van.