Onderwijs
Leerlingen
  • Jij telt!
  • Begeleiding
  • Praktische informatie
Ouders
  • Begeleiding
  • Denk mee
  • Praktische informatie
Groep 7 & 8
Inschrijven brugklas

door Lili

De route naar een gelukkig leven!

Een van de bekendste YouTubers van de hele wereld is NikkieTutorials. Je kent haar vast wel, Nikkie de Jager. Ze werd bekend met haar make-upvideo's, maar ze kwam laatst ook op een andere manier in het nieuws. Ze is namelijk transgender. Eigenlijk was ze van plan dit feitje geheim te houden. Helaas dachten bepaalde mensen daar helemaal anders over. Ze dreigden haar grote geheim uit te laten lekken, tenzij ze een enorm geldbedrag betaalde. Nikkie had hier op in kunnen gaan en verder kunnen gaan met haar leven. Ze besloot echter om niet bij de pakken neer te zitten; ze vertelde haar fans haar geheim op haar eigen manier. Gewoon in een make-upvideo. Als je het mij vraagt, was dit beste wat Nikkie had kunnen doen. Het was trouwens ook heel stoïcijns.

Stoïcijns word je niet zomaar. Je kan wél wat kleine dingen aanpassen in je levensstijl, waardoor je toch heel stoïcijns overkomt. Bram Scharpach vertelde mij een verhaal over een klein jongetje. Hij was samen met zijn moeder en met zijn fietsje op de camping. Daar was hij enthousiast aan het rondcrossen, totdat hij met zijn fietsje keihard op de grond kletterde. Stilte. Hij keek zijn moeder vragend aan. Zal ik gaan huilen of niet? Zijn moeder deed wat niemand verwachtte. Ze tilde hem niet bezorgd op, maar begon te klappen! Het jongetje stond met een grijns op. Hij maakte een diepe buiging. Dit is natuurlijk een perfect voorbeeld van stoïcijns gedrag. De moeder zorgde dat het jongetje dacht dat hij helemaal niet gevallen was. Hij had gewoon een coole truc gedaan!

Er is ook een andere manier om een beetje meer stoïcijns te worden. Focus af en toe iets meer op jezelf. Op de site 'denieuwestoa.nl' las ik het volgende: 'Volgens de stoïcijnen ontstaat onze ontevredenheid en ongelukkigheid, omdat we ons op de verkeerde dingen richten. We richten ons voornamelijk op externe zaken waar we geen invloed op hebben, en niet genoeg op onze interne zaken waar we wel invloed op hebben.' Die focus op interne zaken is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Mensen leggen van nature liever de oorzaak van hun problemen bij anderen. Lekker makkelijk natuurlijk, want dan hoef je zelf niet naar een oplossing te zoeken. Wat de stoïcijnen vooral willen zeggen is dat je zelf zo veel meer aan je malaise kan doen. Je bent tenslotte zelf degene die precies weet waar je je ongelukkig over voelt. Bekijk eerst eens je houding, je gedrag, en vraag je af: hoe reageer ik op dingen? Probeer vanuit daar een manier te vinden om je neerslachtigheid terug te dringen. Probeer externe factoren uit te zetten. Dat lijkt een beetje op wat Nikkie deed.

Deze 'tips en trics' zijn allemaal heel leuk, maar ik moet toegeven dat ik zelf ook niet altijd even stoïcijns ben. Vorige zomer kreeg te horen dat mijn tennistrainster weg ging. Dit lijkt misschien niet zo'n groot probleem, maar dat was het toen wel. Mijn trainster voelde echt als een tweede moeder voor mij en mijn team. Je kon altijd je problemen kwijt, ze gaf goed advies, je kon met haar lachen, maar ze kon ook af en toe streng voor ons zijn. Ik ben een veel betere tennisser geworden door haar. Toen ze wegging, waren we allemaal heel boos en ongelukkig. We ‘wisten’ ook al meteen dat we een vervelende nieuwe trainer zouden krijgen. Hier hadden we anders op moeten reageren. We kregen er namelijk een leuke, nieuwe trainer voor terug. Eentje die ons in een korte tijd allemaal nieuwe dingen heeft geleerd.

Kortom, stoïcijns zijn is niet altijd even makkelijk, maar je kan het op zijn minst proberen. Ik zal wat vaker positief naar dingen kijken en net als Nikkie externe factoren geen rol meer laten spelen. Als iedereen die twee dingen doet, dan ….